ПОРТУГАЛИЯ  С ДИРЕКТЕН ПОЛЕТ ОТ ВАРНА
екскурзия със самолет

21 – 27.10. 2014

Цена: 699 евро/ 1367 лева при записване до 30.06.2014
719 евро при записване от 01.07.2014




Предимствата в програмата:
•    Директен чартърен полет от Варна до Порто с кетеринг на борда
•    Цената е валидна без възрастови ограничения
•  Панорамна екскурзия в Порто с дегустация на 10-годишен портвайн в избата Тейлърс, датираща от… 1692 г.
•    Най-интересното от Португалия: Възможност за посещение на португалската Ривера; на старинните градчета Обидош и Синтра; на Кабо Рока – най-западната точка на Европа, чийто бряг се докосва от целувката на Атлантика. И накрая монументалната Фатима –светинята, посещавана от 4 милиона християни годишно, където Богородица се е явила на трите пастирчета… И всичко това на фона на португалската Фадо музика и фолклор (виж видео) по време на програмата, посветена на това изкуство!
•    Разумно съотношение качество – цена
•    Персонално отношение към всеки клиент
•    Водачът на групата пътува от летище Варна и е заедно с клиентите през целия им престой.

Въпреки че по своята площ Португалия се числи към по-малките южноевропейски страни, тя заема важно място в историята на Стария континент. Векове наред е била една от господарките на моретата – водеща морска сила. По времето на принц Енрике Мореплавателя (1394 – 1460 г.) са проведени първите морски експедиции по протежението на африканския бряг, след които по-късно знаменитият Вашку да Гама открива морския път до мечтаната Индия. Историците обозначават епохата на принц Енрике като начало на Великите географски открития.
Португалия изминава дълъг път от световна империя с мрежа от колонии, през диктатурата на Салазар до днешното си демократично устройство и членство в Европейския съюз. Не е сред богатите европейски държави, но пък за гостите си може да предложи огромно разнообразие от туристически атракции.
За тази ваканция в слънчева Португалия сме избрали курортната зона Ещорил, на брега на Атлантическия океан само на 29 км от Лисабон.


ПРОГРАМАТА на екскурзията до Португалия от Варна

1 ден ВАРНА – ПОРТО – ЕЩОРИЛ
Отпътуване от летище Варна с директен чартърен полет в 09:00. Кацане в Порто в 11:30 местно време. Обзорна екскурзия на Порто. Трансфер до хотел CLUBE DO LAGO 4* www.hotelclubedolago.com  или подобен. Вечеря и нощувка.

2 - 6 ден ЕЩОРИЛ
Закуска, вечеря. Свободно време за допълнител¬ни екскурзии.

7 ден ЕЩОРИЛ – ПОРТО – ВАРНА
Закуска. Трансфер до летището в Порто. Директен полет за Варна в 14:00. Кацане в морската столица в 20:30.

ЦЕНАТА Е НА ЧОВЕК В ДВОЙНА СТАЯ И ВКЛЮЧВА:
-    самолетен билет Варна - Порто - Варна с кетъринг на борда
-    трансфери летище - хотел - летище
-    6 нощувки на база закуска, обяд и вечеря /половин бутила вода и чаша вино
-    1 екскурзия в Порто
-    медицинска застраховка с лимит на отговорност 10 000 евро
-    екскурзоводско обслужване
-    водач на групата 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
-    Летищни такси – 70 евро (към 05.03.2014)
-    Допълнителни екскурзии
-    Входни такси за посещаваните обекти
-  Неупоменати в програмата услуги: хранене, лични разходи за телефонни разговори, мини-бар и др.

Хотел и настаняване 
(при резервация до 30.06.14 г.)
Човек в
дв. стая
Единична
стая
Доп.
легло
Дете
2-10 г
HOTEL CLUBE DO LAGO 4*
www.hotelclubedolago.com
€699
€849
€ 699
€ 599

HOTEL VILA GALE 4*
http://www.vilagale.pt/pages/hoteis/?hotel=12
€749
€899
€ 729
€ 649


ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:
-    Доплащане за настаняване в единична стая: 150 евро
-    Намаление за 1-во дете 2-9.99 г. настанено на допълнително легло в стая с двама възрастни: 100 евро от основния пакет
-    Застраховка  за лица на възраст над 64 години – 8 лева
-   Застраховка  „Отмяна на пътуването” с ЕВРОИНС - – около 2,5 % от пакетнита цена. За повече информация запитайте в офисите ни.
-    Горивна такса - поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпанията има право да начисли горивна такса. В този случай цената на пътуването ще се промени съгласно горивната такса. Горивната такса се дължи за всички резервации за съответния полет, без значение кога са били направени.
-    Минимален брой участници за осъществяване на програмата – 90 човека. Срок за уведомление за ненабран мин. брой участници: 14 дни преди датата на отпътуване.

ПОРТО
Един от най-известните и най-стари градове в Европа, популярен в цял свят с едноименното вино (портвайн) и футболния отбор на Порто. Разположен е на двата бряга на река Дору, която се влива в Атлантическия океан, и е втори по големина град в Португалия. Панорамна обиколка на Порто, която обхваща Двореца на стоковата борса, църквата Св.Франциск, Катедралата, от която се открива панорамна гледка към р.Дору и квартала с многобройните винарни Вила Нова де Гайа, 76-метровата кула Торе душ Клеригуш, Площад Либердаде с паметника на крал Педро ІV и кметството на Порто, сградата на ж.п.гара Сао Бенто с уникални керамични фрески, търговската улица Санта Катарина, гордостта на града -историческата част Рибейра със старинните сгради, ресторанти, кафенета и круизни лодки край пристанището (от 1996 г. под закрилата на ЮНЕСКО). През железният мост Луи І ще преминем към една от най-известните винарни в Порто – избата Тейлърс, датираща от...1692 година.

ЕКСКУРЗИИ СРЕЩУ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ :
При заявяване и заплащане в България на 4 екскурзии – 10% отстъпка.

ЛИСАБОН - Цена на човек: 35 евро
Лисабон се появява на картата като морско и търговско пристанище още 1500 години пр.н.е. Става столица на португалското кралство през ХІІІ век и оттогава до днес е флагманът на страната, заела най-западната част на Европа. Лисабон е много красив и елегантен град, през него преминава широката като нашия „тих, бял” Дунав река Тежу, която също като Дору се влива в Атлантическия океан. Панорамната екскурзия из португалската столица започва от замъка Сен Джорджи, от който ще видим като на длан целия град, железния мост 25 април, Акведукта, площадите Росиу и Комерсиу (един от най-красивите в Европа), старинната част на града Алфама с малките тесни улички и средновековните сгради с шарени фасади – тук са и ресторантите, където вечер звучи меланхоличната музика на фадо, Катедралата Се, Желязната кула с асансьор Санта Жушта, Авенида Либердаде с най-скъпите маркови магазини,Паметника на откривателите, посветен на португалските мореплаватели от знаменитите морски експедиции през ХV и ХVІ век (времето на Великите географски открития), символа на града – кулата Белем и манастира Жеронимуш, където е погребан откривателят на морския път за Индия Вашку да Гама.Свободно време за шопинг и завръщане в хотела.
Дата на провеждане – 22.10.2014 от 14:00 до 19:00 ч



ОБИДОШ – НАЗАРЕ - БАТАЛЯ – ФАТИМА - Цена на човек: 42 евро
На 30 км от Лисабон е прелестното градче Обидош, наричано Домът на кралиците. През 1282 г. крал Диниш дарява кралица Изабела с имение /въпросното градче/ като сватбен подарък и оттогава в продължение на 600 години Обидош се превръща в зестра на португалските кралици. Заобиколен от крепостни стени в мавритански стил, с първата в Португалия готическа църква /обект на ЮНЕСКО/, Обидош е забележителен със своите писани и накичени с цветя старинни къщи, занаятите и кралския дворец от ХVІ век, част от който е превърната в средновековен...хотел. В Португалия е традиция манастири, крепости, дворци и пр. „активи” от далечното минало да се превръщат в бази за настаняване на туристи. Екскурзията ни продължава в колоритното рибарско селище Назаре. От старинната му част, кацнала на скала над океана, се открива прекрасна гледка към града и пясъчните плажове. В миналото селището е било известно и със специфичните костюми на рибарските съпруги, обличани обикновено по празници. Следваща спирка е Баталя с църквата –шедьовър на готическата архитектура. И тя е под закрилата на ЮНЕСКО, забележителни са разкошните цветни витражи на прозорците й. И ето ни във Фатима- известното в цял свят място за поклонение пред Богородица. Голямата надежда и на хиляди болни, търсещи изцеление. Тук се намира Базиликата, изградена на мястото, където на 13 май 1917 година Дева Мария се явява на три пастирчета и оттогава това светилище се посещава от над 4 милиона поклонници- католици от целия свят. А каква е историята на видението – нека оставим това на разказа на екскурзовода...
Дата на провеждане – 23.10.2014 от 09:00 до 19:00 ч


СИНТРА – КАБО ДА РОКА – КАШКАИШ - Цена на човек: 36 евро
С тази екскурзия ви каним да откриете един от прелестните региони на Португалия – Синтра. Градът, в който обичайно през лятото е отсядало за почивка кралското семейство. Байрон нарича това място „райска градина”, а пътешествениците не скриват възторга си от плетеницата дворци и градини, издигащи се сред скали и водопади, от манастирите, построени на умопомрачителни височини, от зашеметяващите гледки към океана. В Синтра ще посетим Националния дворец, ще ни остане време и за шопинг из магазините и занаятчийските дюкянчета, ще опитаме /това е препоръчително!/ от типичните за Синтра сладкиши. После – към прекрасния плаж Гиншу, едно от любимите места на сърфистите заради непрестанните силни ветрове, и Кабо да Рока, най-западната точка на Европа, скалист бряг на 140 м над морското равнище. Едно от култовите места за туристите, посещаващи Португалия. Следва Кашкаиш – малко градче на португалската Ривиера. И накрая – Ещорил, нещо като нашенския Слънчев бряг, където почиват богатите португалски семейства и кралски особи от континента. Най-голямата забележителност тук е казиното Ещорил, но ще добавим и 5-звездния хотел Паласио с кралско потекло.
Дата на провеждане – 24.10.2014 от 09:00 до 14:00 ч


ЕВОРА – АЗЕТАЙО - Цена на човек: 42 евро
Мозайка от културни паметници, две хилядолетия история и традиции – това е визитката на Евора. Град –музей с уникално архитектурно богатство, повлияно от смесицата на различни култури. Над 4000 са ценните сгради, станали повод Евора да попадне в списъка на ЮНЕСКО за световно природно и културно наследство. Сред забележителностите на градчето се отичават Римският храм на богинята на лова Диана, готическата църква Сан Жоау Еванжелиста, построена през 1485 година, църквата Св.Франциск и костницата, университетът и разбира се любимият за разходка на туристите площад Вашку да Гама. В Евора ще се запознаем с изкуството на местните майстори на художествени занаяти от областта Алентежу – изделия от корк, керамика и мед. А в Азетайо ще посетим една от най-старите и известни винарни в Португалия. Тук ще опитаме традиционното местно бяло вино от сорта Мускател.
Дата на провеждане – 25.10.2014 от 09:00 до 19:00 ч


ТРАДИЦИОННА ФАДО ВЕЧЕР - Цена на човек: 65 евро
Ако фламенкото е символ на испанската култура, фадо е душата на португалската традиция.Музика, която събира под меланхоличните напеви на китарата поредната история за несподелена любов и горчиво вино. През 50-те години на миналия век една от легендарните изпълнителки в Португалия – Амалия Родригеш, изкарва фадо от запушените малки кръчми и го прави достояние на света. Оттогава е концертен жанр, на който и българите можаха да се насладят с изпълненията на фадо кралицата Мариса през декември миналата година в София. Сега ще се възхитим на жанра в родината му с добавка от букет фолклорни танци на чаша португалско вино и вечеря с предварително подбрани блюда.
Дата на провеждане – 26.10.2014



ОРИЕНТИРОВЪЧНИ входни такси :

ЛИСАБОН
Манастирът Жеронимуш - за църквата – безпл.
Замъка Сен Джорджи – 7.00 ЕUR на човек
СИНТРА
Дворецът Синтра –9.00 ЕUR (необходима е предварителна резервация)
ЕВОРА
Катедралата – 6.00 ЕUR, на човек

Минимален брой участници за осъществяване на екскурзиите – 35 човека
Записват се в България, месец преди отпътуване.
Редът на екскурзиите по програмата и часовете на провеждане могат да бъдат променяни.






#20