Уникално преживяване! За цял живот!

Русия, Монголия, Китай... по най-дългата железопътна линия в света... Пресичаме 7 часови зони!


Ще видим един свят, познат единствено от книгите и филмите. Турът започва в Москва, преминава през необятния Сибир и пустошта на Монголия, за да приключи във вълнуващия и гъсто населен Китай.

Дати на отпътуване: 10.07.; 14.08. и 04.09.2014 г.



Голямото предимство на пътуването с влак е, че може да се усети атмосферата на местата, през които преминаваме по пътя си. Включили сме и престой в най-вълнуващите точки по маршрута – места, които човек трябва да посети поне веднъж в живота си. Освен столиците на трите държави, през които минаваме, ще посетим и провинциалните части на Сибир и Монголия - ще отседнем в сибирско село на брега на езерото Байкал и в традиционни монголски юрти в необятната степ на Национален парк Терелж. В рамките на 20 дни ще вкусите от всичко - градска атмосфера, уникална природа и култура на два континента, селски и номадски живот!


План на пътуване с Транссибирската железница:

Ден 1 - София-Москва
Отпътуване за Москва, трансфер до хотела и настаняване. Вечерта ще разгледаме прочутото московско метро с красиви мраморни колони, кристални полилеи и декоративни тавани. (вечеря)

Ден 2 - Москва
Обиколка на града, включваща Червения площад, Църквата "Св. Василий Блажени" и Кремъл, където ще разгледаме една от най-големите съкровищници в света. (закуска)

Ден 3 - Москва - заминаване
Денят е на разположение на туристите. Вечерта - превоз до Ярославската гара, където ще се качим на влака за Иркутск и ще се настаним в купетата, в които ще прекараме следващите четири дни. (закуска)

Ден 4 - Пътуване с влак.
Ще прекосим Урал и милионните градове Перм и Екатеринбург. Още по-на изток ще минем през големите сибирски градове Новосибирск и Красноярск. Пейзажът по време на тази част от пътя се сменя между иглолистни и брезови гори, и малки села, които все още са години назад в развитието си в сравнение с градовете.

Ден 5 и 6 - Пътуване с влак.

Ден 7 - Иркутск
Пристигане в Иркутск вечерта. Посрещане на гарата и транспорт до хотела. (вечеря)

Ден 8 - Иркутск – Байкал
Сутринта обиколка на града с посещение на къщата-музей на декабристите. Продължаваме с автобус до селцето Листвянка разположено на езерото Байкал. След обяд, разглеждаме старата дървена църква, пазара и местния музей, който представя уникалната екосистема на Байкал. Отплаваме с корабче до село Болшие Коти, разположено на западния бряг на езерото. Настаняване в семейна къща за гости. Вечерта ни очаква истинска руска баня (сауна на дърва). (закуска, обяд и вечеря)

Ден 9 - Байкал
Целият ден е на наше разположение за да се насладим на невероятната природа. Възможност за пешеходни преходи край брега, плаж, сауна и т.н. (закуска, обяд и вечеря)

Ден 10 - Байкал - Иркутск
Връщаме се с корабче обратно до Листвянка и оттам продължаваме с автобус до Иркутск. По пътя ще посетим етнографския музей Талци (музей под открито небе) с уникална архитектура от царско време. Пристигаме в Иркутск по обяд. Свободен следобед. (закуска)

Ден 11 - Иркутск - заминаване
Сутринта отпътуваме с влак към монголската столица Улан Батор (около 25 часа). (закуска)

Ден 12 - Улан Батор, Монголия
Сутринта пристигаме в Улан Батор, трансфер до местен ресторант и закуска. Следва обиколка на града с посещение на будисткия манастир Гандан и Националния исторически музей, където ще се запознаем с подвизите на Чингиз Хан и местните традиции. Следобедът и вечерта са на ваше разположение. (закуска)

Ден 13 - Улан Батор - Терелж
След закуска се отправяме към националния парк Терелж (ок. 75 км), който обхваща обширна територия в живописен район сред монголските степи. Посещаваме внушителното скално образувание Костенурката и будисткия медитационен център Арябал. Гостуваме и на номадско семейство, където ще опитаме местна храна и напитки. Нощувка в традиционни кръгли палатки от филц (юрти). (закуска, обяд и вечеря)

Ден 14 - Терелж – Улан Батор
Свободно време в Терелж до обяд. Възможност за разходки и конна езда из фантастичните планински и горски местности в парка. Връщаме се в Улан Батор, като по пътя посещаваме Мемориалния комплекс на Чингиз хан с 40-метрова негова статуя на кон. Вечерта ще се насладим на фолклорно шоу с традиционна музика и монголско гърлено пеене. (закуска, обяд и вечеря)

Ден 15 - Улан Батор - заминаване
Сутринта заминаваме с влак към китайската столица Пекин (около 30 часа). Привечер достигаме границата, където се сменят колелата на влаковете, заради различната ширина на релсите в Китай. (закуска)

Ден 16 - Пекин
Пристигаме в Пекин следобед, трансфер до хотела и настаняване. Вечерта ще се наслаждаваме на програма с прочутата китайска акробатика. (вечеря)

Ден 17 - Пекин
Днес посещаваме Летния дворец, както и Забранения град, разположен до площад Тиананмън (Вратата на небесното спокойствие). От този град са управлявали династиите Мин и Цин. Разглеждаме Забранения град и част от неговите 800 изумителни сгради, в които се твърди, че има 9999 стаи. Вечерта е на ваше разположение. (закуска)

Ден 18 - Пекин
Програмата в Пекин продължава с екскурзия до гвоздея в програмата на всяко едно пътуване до Китай – Великата китайска стена. Ще запомните незабравимото преживяване да застанете на това изумително човешко творение, простиращо се на над 6000 км. След това обиколката продължава към друга историческа забележителност - гробниците на династията Мин. Следобедът и вечерта са със свободна програма.(закуска)

Ден 19 - Пекин
Свободен ден за Вас (закуска).

Ден 20 - Пекин
На сутринта трансфер до летището и полет обратно до България. (закуска)
 
Дати на заминаване: 10 Юли, 14 Август, 04 Септември 2014 г.
Цена: 4 987 BGN
Продължителност    20 дни


Цената включва: 
  
  • билет за влак Москва-Иркутск-Улан Батор-Пекин във втора класа (купета за четири души);
  • трансфери съгласно програмата;
  • водач от агенцията;
  • екскурзоводско обслужване на английски език съгласно програмата;
  • нощувки в хотел (10), семейна къща за гости (2), юрти (1), спален вагон (6);
  • закуска във всички хотели;
  • обяд и вечеря в определени дни (по програма).

Цената не включва:
 - самолетен билет София – Москва / Пекин – София
 - руска виза – 140 лв.;
 - монголска виза – 128 лв.;
 - китайска виза – 145 лв.

Цена на допълнителни услуги:   
 - доплащане за единична стая (не важи за частната квартира и юртите): 655 лв.; 
 - доплащане за купе първа класа или само за двама пътуващи по отсечката Москва - Иркутск - Улан Батор: 765 лв.

Полезна информация: 
Влакът, с който ще пътуваме, не е оборудван специално за туристи. Той е нормално средство за обществен транспорт, където със сигурност ще срещнем местни хора не само във влака, но и по големите гари по пътя ни, където ще спираме за по около 15-20 минути. Гарите често са превърнати в оживени пазари, на които се продава всичко, от домашно приготвени ястия, през плодове и напитки до сувенири и дрехи.
Разбира се, ние ще бъдем настанени през цялото пътуване в спални вагони с четириместни купета. По отсечката Москва-Иркутск-Улан Батор ще можем да пътуваме в двуместно купе срещу доплащане. В купетата има одеала и възглавници, като ще ни раздадат и чаршафи на тръгване. В двата края на всеки вагон има общи умивални и тоалетни. Във всеки вагон има по една влакова стюардеса, в чиито задължения влиза също и ежедневното почистване. Във влака има и вагон-ресторант.

Забележителности:   Пътуването може да се продължи с престой в Пекин със свободна програма или с обиколка на Китай. Програмата преди или след нашето пътуване може да се съобрази с Вашите желания.

Препоръчителен период на пътуване:   май - септември



#10